Tim gives a presentation about the effects of a digital detox at the opening of ‘de Brug’ (UvA)

After being fully renovated and decorated with life-size artwork by Lennard Kok, ‘De Brug’ was officially reopened on the 12th of October 2021. To celebrate this, Tim was invited to give a 10-minute ‘TED-talk’ on the effects of a digital detox, together with three other FMG-scientists building bridges between other disciplines and to society: Willem Boterman (GPIO), Thijs Bol (Sociology) and Saar Mollen (Cw).

Neuropsycholoog Tim van Timmeren onderzoekt het effect van een digitale detox tegen een social media-overdosis
Dat jongeren veel tijd besteden aan social media, is bekend. Maar hoe erg is dat? Neuropsycholoog Tim van Timmeren onderzoekt hoe mensen de controle over social media gebruik kunnen terug winnen. Is de zogeheten ‘digitale detox’, oftewel tijdelijk geen social media meer gebruiken, een effectieve manier om gebruik te verminderen? En welk effect heeft zo’n detox op welzijn en slaap? Neuropsycholoog Tim van Timmeren doet er onderzoek naar.