NEMO Kennislink Live op dinsdag 13 februari: Controle over onze wil

NEMO Kennislink Live over goede voornemens, doorzettingsvermogen en de illusie van (zelf)beheersing

Controle over onze wil
Waarom kan jij wat ik niet kan? Met de jaarwisseling waren onze voornemens zó oprecht, maar inmiddels hebben velen moeten constateren dat gewoontes sterker zijn dan onze wil. Toch lukt het sommigen wél om zichzelf te veranderen. Hoe doen zij dat? En: wat maakt het allemaal zo moeilijk om te doen wat we eigenlijk willen? Kunnen we onze wil niet wat beter beheersen? Op dinsdagavond 13 februari praten drie experts onder leiding van Desiree Hoving tijdens NEMO Kennislink Live met het publiek over de vraag of we onze wil onder controle kunnen krijgen. Toegang is gratis.

Experts aan het woord
Tijdens deze editie van NEMO Kennislink Live spreken we met wetenschappers die vanuit verschillende perspectieven nadenken over goede voornemens, doorzettingsvermogen en (zelf)beheersing. Dit keer: Wouter de Jong, Sanne de Wit en Vana Hutter.

Wouter de Jong publiceerde dit jaar het boek Mindgym, sportschool voor je geest. Deze van oorsprong jurist en acteur begon in 2013 met het volgen van mindfulness-trainingen, onder meer aan de Vrije Universiteit. Sindsdien geeft hij mentale trainingen om jezelf beter te laten doen wat je echt belangrijk vindt en die ook nog eens wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Sanne de Wit werkt als psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam en is daar hoofdonderzoeker bij het Habit Lab. Daar onderzoekt ze onder meer hoe we onze goede voornemens het beste kunnen laten slagen. Zo ontdekte ze dat de ene mens zijn oude gewoontes makkelijker vervangt door nieuwe gewoontes dan de andere.

Vana Hutter is als docent en onderzoeker in de sportpsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze begeleidde zowel top- als breedtesporters bij de mentale kant van trainen en presteren. Volgens haar is zelfregulatie, het vermogen om acties, emoties en gedachten te sturen, essentieel om je doelen te bereiken. Niet alleen voor sporters, maar voor ieder mens.

Programma
19.30 – 20.00 uur: Ontvangst
20.00 – 22.00 uur: Gesprek met wetenschappers en publiek
22.00 – 22.30 uur: Borrel

Toegang is gratis en aanmelden kan via dit formulier.

www.nemokennislink.nl/activiteiten/controle-over-onze-wil/